49622
Książka
W koszyku
Tradycja zaczynania posiłków (szczególnie tych bardziej uroczystych) od urozmaiconych przekąsek jest w polskiej tradycji kulinarnej głęboko zakorzeniona. Zresztą, jak się można dowiedzieć z encyklopedii Glogera, w staropolskiej kuchni, już w XVII wieku przekąski nazywano antypastem! Przejęte z języka włoskiego antipasti, jak sama nazwa wskazuje (ante przed, pasto posiłek), to małe danka, podawane tradycyjnie przed właściwym posiłkiem, zazwyczaj w celu pobudzenia apetytu. Serwuje się je w małych ilościach, a zdecydowany, nierzadko pikantny smak ma wywołać zainteresowanie jedzeniem nawet u najbardziej rozpieszczonych i wybrednych smakoszy talerz pełen smakołyków pozwala gościom (z zasady nieco wygłodzonym) przetrwać okres przygotowania (zwykle upieczenia) głównego dania. Żyjemy w epoce ciągłego pośpiechu. Za przyspieszonym tempem życia stara się nadążyć współczesna kuchnia domowa, oferując dania, których przygotowanie jest łatwe i nieczasochłonne. Dziś stały się one czymś więcej niż tradycyjnymi przekąskami. Stanowią domową alternatywę dań kupnych i niewielkim stosunkowo nakładem sił i środków pozwalają cieszyć się smacznym, prawdziwie domowym jedzeniem, niemal takim, jak u mamy czy u babci. Małe dania stanowią także ostatnio podstawę menu imieninowego czy nawet świątecznego, poprzez swoją różnorodność gwarantując, że każdy z zaproszonych gości znajdzie coś, co mu naprawdę przypadnie do gustu.
Status dostępności:
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej