Sorting
Source
Katalog zbiorów
(13)
Form of Work
Książki
(13)
Poradniki i przewodniki
(7)
Status
available
(12)
unavailable
(1)
Branch
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
(12)
Szyszyńskie Holendry (Szyszyńskie Holendry 112)
(1)
Author
Drukort Magdalena
(3)
Durnowska Małgorzata
(3)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Drukot Magdalena
(1)
Horosiewicz Beata
(1)
Year
2010 - 2019
(12)
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(7)
Language
Polish
(13)
Audience Group
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Rodzice
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(2)
Subject
Mięso
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Białka
(1)
Ciasta
(1)
Desery
(1)
Dietetyka
(1)
Gotowanie
(1)
Kiszonki
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kulinaria
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Podróże
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Quiche
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Tartaletki
(1)
Tarty
(1)
Wędliny
(1)
Zupy
(1)
Subject: place
Francja
(1)
Genre/Form
Książka kucharska
(7)
Przepisy kulinarne
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Poradnik
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Domain
Kulinaria
(8)
Medycyna i zdrowie
(1)
Podróże i turystyka
(1)
13 results Filter
Book
In basket
Przedwojenne przysmaki we współczesnej kuchni / Ewa Aszkiewicz. - Poznań : Olimp Media, cop. 2009. - 169, [7] s. : il. ; 21 cm.
(Polskie Tradycje Kulinarne)
Zbiór przepisów kulinarnych z czasów, kiedy spotkania przy stole stanowiły ważny element życia rodzinnego i towarzyskiego, miały ustalony przebieg i odpowiednią oprawę. Wszystkie zawarte w książce propozycje można bez kłopotu zrealizować współcześnie. Źródło: tekst z okładki
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Szyszyńskie Holendry (Szyszyńskie Holendry 112)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
(Smak i Piękno)
Francja to nie tylko zamki nad Loarą, cuda Paryża, brzegi Bretanii, wzgórza Prowansji, ale także związane z regionami przysmaki. Oto przewodnik po „słodkiej Francji” ­- znajdziecie w nim nie tylko wskazówki dotyczące najpiękniejszych miejsc, krótkie opisy ważne dla turysty, lecz także przepisy na potrawy z różnych stron kraju, np. quiche lotaryński lub wołowinę po burgundzku. Źródło: nota wydawcy
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
There are copies available to loan: sygn. 913(4) (1 egz.)
Book
In basket
Dania z patelni : sprawdzone przepisy / red. Magdalena Drukort. - Poznań : Olimp Media, 2011. - 93,[1] s. : il. kolor. ; 20 cm.
Prezentujemy przepisy na ciepłe przekąski, dania obiadowe, a nawet desery, do których przygotowania wystarczy jedynie patelnia. Znajdziesz tu takie smakowite potrawy, jak francuskie tosty z jajkami, angielskie śniadanie czy ratatouille. Podajemy także receptury na rozmaite jajecznice - np. z kurkami, ze szpinakiem czy po neapolitańsku. Ponadto przedstawiamy omlety, racuchy i placki - np. omlet wiejski, tortillę z ziemniaków czy placuszki z bananami.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Tarty to bardzo uniwersalne wypieki. Spody z ciasta kruchego lub francuskiego wypełnia się nadzieniami z mięsem, warzywami, grzybami, serami, owocami czy orzechami. Dzięki tej różnorodności tarty nigdy się nie nudzą i świetnie nadają się na rozmaite okazje. W naszej książce znajdziesz bogaty wybór przepisów na tarty w wydaniu słodkim i słonym. Na lancz możesz przygotować np. sycącą tartę cebulową, a gdy spodziewasz się gości – wyrafinowaną tartę ze szparagami i z kozim serem lub urocze tartaletki z porem i cukinią. Natomiast na niedzielny deser wybierz np. tartę czekoladową z truskawkami, tartę cytrynową z bezą lub tartaletki z budyniem i czarną porzeczką. A to tylko kilka kuszących specjałów, które znajdziesz w „Tartach na słodko i słono”. Źródło: www.empik.com
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Drinki : sztuka mieszania / redakcja Magdalena Drukot. - Poznań : Olimp Media, 2018. - 159 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Koktajle alkoholowe, zwane potocznie drinkami, cieszą się niesłabnącą popularnością. Są doskonałym urozmaiceniem każdego spotkania towarzyskiego, a samo ich przygotowywanie jest świetną zabawą. By je przyrządzać samodzielnie, nie trzeba specjalnych umiejętności ani wiedzy. Wystarczy tylko trochę wprawy, parę niezbędnych akcesoriów i już można cieszyć się nimi w domowych warunkach. Ta książka pozwoli Ci odnaleźć się w świecie shotów, short i long drinków. Przedstawiamy tu przepisy na koktajle światowej sławy – np. modny Aperol Spritz, Bellini z prosecco i brzoskwiń, klasyczne Martini Dry czy wyjątkowo efektowną Tequilę Sunrise. Źródło: www.empik.com
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Dolce vita! : ciasta i desery / [redakcja Małgorzata Durnowska]. - Poznań : Olimp Media, 2018. - 160, [4] stron : fotografie ; 24 cm.
Na okładce logo: Book&Cook
Słodkie specjały to niezawodny sposób na dobry nastrój. Zawierająca magnez czekolada uspokaja, lody dają ochłodę i wytchnienie w upalne dni, ciepłe desery rozgrzewają jesienią i zimą, torty uświetniają imieniny, jubileusze, święta. Znajdziecie tu przepisy na domowe wypieki łatwe i trudniejsze; ciasteczka, ciasta drożdżowe i ucierane. A może skusicie się, by samodzielnie upiec tort? Oprócz tego polecamy rozmaite desery, a amatorom lodów - pomysły na łatwe sposoby ich przyrządzenia. Źródło: www.empik.com
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
All copies are currently on loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Gotuj razem z dzieckiem : domowa szkoła gotowania / redakcja Małgorzata Durnowska. - Poznań : Olimp Media, Copyright 2018. - 159, [1] strona : fotografie kolorowe ; 24 cm.
Dzieci uwielbiają pomagać w gotowaniu! A że przy okazji kuchnia wygląda, jakby przeszedł przez nią tajfun? Nie szkodzi. Ważne, że zabawa jest przednia i małe buzie są uśmiechnięte od ucha do ucha. Każdy przepis został rozpisany na role – trudniejsze zadania przeznaczamy dla rodzica, łatwiejsze – dla dziecka. Dzięki temu od razu wiadomo, jak zorganizować wspólną pracę w kuchni. Źródło: www.empik.com
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Mięso : wielka księga zdrowia / [redakcja Małgorzata Durnowska]. - Poznań : Olimp Media, 2019. - 190, [1] strona : fotografie kolorowe ; 28 cm.
Wieprzowina, wołowina i drób serwowane są w najrozmaitszych konfiguracjach smakowych, przyrządzane różnorodnie, w zależności od regionu oraz zmieniających się mód. Czy warto jeść mięso? Tak, gdyż jest ono źródłem białka, składników mineralnych i witamin potrzebnych naszemu organizmowi. Mięso i wędliny ze sprawdzonego źródła, dobrze przyrządzone, zawsze świeże i zawsze z warzywami to znakomite składniki dobrej kuchni. Poznajcie doskonałe pomysły na dania z mięsa pieczonego i duszonego, na grilla i szybkie stir-fry. Wśród naszych propozycji znajdziecie także przepisy na domowy wyrób wędlin. Źródło: nota wydaqwcy
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Dania mięsne : przepisy i porady - Poznań : Olimp Media, 2012. - 271 s. : il. ; 24 cm.
Subject
Genre/Form
Prezentujemy przepisy na smakowite dania z drobiu, wieprzowiny, cielęciny, wołowiny, a nawet dziczyzny, królika i jagnięciny. Przedstawiamy specjały pieczone (także na ruszcie), duszone, smażone oraz gotowane - np. szaszłyki po rzeźnicku, kaczkę w sosie ananasowo-winnym, roladę wieprzową z nadzieniem drobiowym, pieczeń wołową w cieście francuskim, królika duszonego w śmietanie, kotlety schabowe w ziarnach słonecznika czy potrawkę z kury z rodzynkami. Oprócz receptur publikacja zawiera praktyczne porady dotyczące przyrządzania dań - m.in. jak prawidłowo myć mięso, czym marynować i przyprawiać poszczególne gatunki, wreszcie jak długo poddawać je różnym sposobom obróbki cieplnej. Przydadzą się one z pewnością nie tylko początkującym gospodyniom, ale także paniom domu z wieloletnim stażem. Źródło: www.empik.com
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Kiszonki : samo zdrowie / redakcja Małgorzata Durnowska. - Poznań : Olimp Media, Copyright 2018. - 159, [1] strona : zdjęcia ; 21 cm.
Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, których brakuje nam w chłodniejszych porach roku, ale też naturalny probiotyk. Kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce, a kisić można nie tylko kapustę i ogórki ale także inne warzywa a nawet owoce. Najzdrowsze zaś są kiszonki wykonane samodzielnie. W tej książce przedstawiamy zasady przyrządzania i przechowywania kiszonek oraz zestaw przepisów na wyborne przetwory. Książka adresowana zarówno do osób dopiero zaczynających robić przetwory, jak i tych wszystkich, którzy od lat zapełniają swoje spiżarnie pysznościami w słoikach. Źródło: lubimyczytac.pl
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Czy wiesz, że pomidor reguluje ciśnienie, kiwi poprawia kondycję oczu, halibut obniża poziom trójglicerydów, a orzechy włoskie działają przeciwzakrzepowo? Tak, dieta ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, a jeśli odżywiamy się mądrze, jedzenie może nas leczyć. W „Naturalnej farmacji” znajdziesz przepisy na dania pełne wartości odżywczych, przyrządzone ze składników, które zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu schorzeń lub wręcz pomagają z nimi walczyć. Dowiedz się, co jeść, aby cieszyć się dobrą kondycją – mieć prawidłowy poziom cukru i cholesterolu, poprawić funkcjonowanie jelit, zabezpieczyć się przed nadciśnieniem oraz uniknąć wielu innych dolegliwości. Źródło: www.empik.com
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
Book
In basket
Prezentujemy całą gamę przepisów na smakowite zrazy zawijane oraz rolady z rożnych rodzajów mięsa ľ drobiu, wieprzowiny, wołowiny i cielęciny. Dowiesz się, jak przyrządzić m.in. zawijaski z pesto, zrazy z camembertem, zrazy po hawajsku, roladę z farszem chrzanowo-morelowym, roladę z kapustą i grzybami, roladę z boczku z farszem jabłkowo-orzechowym. Przedstawiamy zarówno proste propozycje odpowiednie na codzienny obiad, jak i wyszukane pomysły, idealne na uroczyste spotkanie przy stole.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Prezentujemy przepisy na zapiekane mięsa, warzywa i sery. Znajdują się tu receptury zarówno na swojskie dania, jak i na specjały pochodzące spoza Polski ľ np. musakę, pomidory po prowansalsku czy lasagne. Przedstawiamy pomysły na codzienne posiłki ľ np. kapustę z makaronem czy zapiekankę ziemniaczano-pieczarkową ľ oraz na specjalne okazje ľ np. roladki z cukinii z mięsem czy camembert z sosem żurawinowym. Z bogactwa naszych kulinarnych propozycji każdy z pewnością wybierze coś pysznego.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again