Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(137)
Forma i typ
Książki
(136)
Poradniki i przewodniki
(109)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(20)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Poezja
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Dostępność
dostępne
(115)
wypożyczone
(25)
nieokreślona
(1)
Placówka
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
(123)
Licheń Stary (ul. Konińska 54)
(9)
Szyszyńskie Holendry (Szyszyńskie Holendry 112)
(9)
Autor
Durnowska Małgorzata
(4)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(4)
Caputa Jola
(3)
Krawczyk Marta
(3)
Skarżyńska Katarzyna
(3)
Strzelczyk Tomasz
(3)
Grątkowska Beata
(2)
Grątkowski Igor
(2)
Jakubiak Tomasz (1983- )
(2)
Korkosz Michał
(2)
Lawson Nigella (1960- )
(2)
Loftus David
(2)
Maciurzyńska Marta
(2)
Naklicka-Kleser Jolanta
(2)
Nowak Zbigniew Tomasz
(2)
Oliver Jamie (1975- )
(2)
Pawlikowska Beata (1965- )
(2)
Płaczek Paweł (1983- )
(2)
Starmach Anna (1987- )
(2)
Stawska Adrianna Ewa (1967- )
(2)
Stawska Ludmiła
(2)
Szydłowska Marta
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
Zyśk Anna
(2)
Świątkowska Dorota
(2)
Amidor Toby
(1)
Apostolidis Piotr (1979- )
(1)
Banach Maria (kulinaria)
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bernardes-Rusin Mirosława
(1)
Bernat Joanna barbara
(1)
Binkowska Magdalena
(1)
Boguta Grzegorz
(1)
Boroński Bogdan
(1)
BrzozowskaMaria
(1)
Busière Agnès
(1)
Błazucka Wioleta
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Caputa Grzegorz
(1)
Carroll Ricki
(1)
Castagna Emiliano
(1)
Catese Cristina
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Chmielewski Michał
(1)
Chomicz Aleksandra
(1)
Cieśla-Szymańska Dominika (1975- )
(1)
Ciszakowska Ewa
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Czarnowski Ryszard Jan
(1)
Davidsson Ulrika (1971- )
(1)
Dowjat Danuta
(1)
Drozd Dorota
(1)
Drozd Dorota (pielęgniarka)
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Drukot Magdalena
(1)
Duczyńska Karina
(1)
Edelson Mat
(1)
Edwards Laura
(1)
Emmerich Maria
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Figlewska Joanna
(1)
Franc Émilie
(1)
Francuz Sabina
(1)
Fórmanek Ryszard
(1)
Gajewska-Okonek Monika
(1)
Gintrowska Katarzyna
(1)
Graboń Ika
(1)
Grillparzer Marion (1961- )
(1)
Guzik Katarzyna (kulinaria)
(1)
Gwis Asia
(1)
Gąsiorowska Wanda
(1)
Halarewicz Aleksandra
(1)
Hillis Anne
(1)
Hori Masakazu (1970- )
(1)
Hyży Karolina
(1)
Janica Michał
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Jarząbek Paweł
(1)
Jałowiec Magdelena
(1)
Johnsen Ina-Janine
(1)
Jurga Anna
(1)
Jóźwiak Bożena
(1)
Kaczmarczyk Małgorzata
(1)
Kamińska Agnieszka
(1)
Kamińska Agnieszka (ilustrator)
(1)
Katz Rebecca
(1)
Kawalerowicz Sylwia
(1)
Keller-Bigda Magdalena
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Klaban Marcin
(1)
Knopińska Olga
(1)
Kocięcka Karolina
(1)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(1)
Kopiec Karolina
(1)
Koralewska Katarzyna
(1)
Korwin-Piotrowska Nicol
(1)
Kozak Aga
(1)
Krasa Monika
(1)
Kudzia Magdalena
(1)
Leonczuk Piotr
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(59)
2010 - 2019
(71)
2000 - 2009
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(130)
1901-2000
(2)
1989-2000
(2)
Język
polski
(134)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Dzieci
(5)
6-8 lat
(4)
9-13 lat
(3)
0-5 lat
(1)
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(10)
Literatura angielska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura norweska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(15)
Ciasta
(14)
Przepisy kulinarne
(12)
Zupy
(11)
Desery
(10)
Kulinaria
(9)
Potrawy dietetyczne
(7)
Kuchnia regionalna
(6)
Odżywianie
(6)
Rośliny lekarskie
(5)
Zdrowe żywienie
(5)
Insulinooporność
(4)
Kucharstwo
(4)
Kuchnia polska
(4)
Kuchnia wegańska
(4)
Surówki i sałatki
(4)
Warzywa
(4)
Ziołolecznictwo
(4)
Kuchnia wegetariańska
(3)
Potrawy
(3)
Przetwory owocowo-warzywne
(3)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Dieta oczyszczająca
(2)
Dietetyka
(2)
Kanapki i przekąski
(2)
Kiszonki
(2)
Koktajle
(2)
Kuchnia francuska
(2)
Kuchnia włoska
(2)
Kultura stołu
(2)
Leczenie dietą
(2)
Marynaty (produkty spożywcze)
(2)
Obiady
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Odporność
(2)
Owoce
(2)
Pieczywo
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Potrawy szybkie i łatwe
(2)
Przyprawy
(2)
Soki
(2)
Sosy
(2)
Tarta
(2)
Wegetarianizm
(2)
Wędliny
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Śniadania
(2)
Anoreksja
(1)
Apostolidis, Piotr (1979- )
(1)
Białka
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Bulimia
(1)
Błazucka, Wioleta
(1)
Chleb
(1)
Choroby wieku starczego
(1)
Ciastka
(1)
Ciasto francuskie
(1)
Cordon bleu (Paryż)
(1)
Cukrzyca
(1)
Cukrzycy
(1)
Czekolada
(1)
Depresja
(1)
Dialekty i regionalizmy
(1)
Dieta
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta lecznicza
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta pudełkowa
(1)
Dieta sirtuinowa
(1)
Dynia
(1)
Dzieci
(1)
Festiwal gęsi ochweśnickiej
(1)
Gotowanie
(1)
Hormony
(1)
Jajka
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Jelita
(1)
Język słowiński
(1)
Kaloryczność dań
(1)
Kasza
(1)
Kawa
(1)
Kolacje
(1)
Kosmetyka naturalna
(1)
Kuchnia gruzińska
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia koreańska
(1)
Kuchnia meksykańska
(1)
Kuchnia podlaska
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia tajska
(1)
Kuchnia wielkopolska
(1)
Kuchnie świata
(1)
Lęk
(1)
Makaron
(1)
Masarstwo domowe
(1)
Menopauza
(1)
Temat: czas
2001-
(5)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Francja
(1)
Gruzja
(1)
Japonia
(1)
Korea Południowa
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Ślesin (woj. wielkopolskie, pow. koniński, gm. Ślesin)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(91)
Publikacja bogato ilustrowana
(59)
Przepisy kulinarne
(47)
Poradnik
(25)
Opracowanie
(2)
Przewodnik turystyczny
(2)
Wiersze
(2)
Gwara ochweśnicka
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Książki kucharskie
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Relacja z podróży
(1)
Reportaż
(1)
Rzeźba
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(491)
Edukacja i pedagogika
(205)
Socjologia i społeczeństwo
(183)
Medycyna i zdrowie
(143)
Kulinaria
(137)
Psychologia
(119)
Kultura i sztuka
(81)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(79)
Biologia
(76)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(64)
Literaturoznawstwo
(63)
Podróże i turystyka
(61)
Etnologia i antropologia kulturowa
(59)
Religia i duchowość
(56)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(53)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(44)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(44)
Rozwój osobisty
(40)
Kultura fizyczna i sport
(30)
Hobby i czas wolny
(28)
Językoznawstwo
(28)
Geografia i nauki o Ziemi
(22)
Informatyka i technologie informacyjne
(19)
Zarządzanie i marketing
(19)
Inżynieria i technika
(16)
Architektura i budownictwo
(15)
Fizyka i astronomia
(15)
Rolnictwo i leśnictwo
(14)
Nauka i badania
(13)
Styl życia, moda i uroda
(11)
Archeologia
(9)
Chemia
(8)
Dom i ogród
(8)
Filozofia i etyka
(8)
Praca, kariera, pieniądze
(8)
Transport i logistyka
(8)
Ochrona środowiska
(7)
Matematyka
(6)
Media i komunikacja społeczna
(6)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(4)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(4)
Prawo i wymiar sprawiedliwosci
(1)
137 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia na odporność - Poznań : Wydawnictwo Publicat, 2023. - 256 stron : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 913(4) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smarowidła, pasty i inne cuda / Maria Banach. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2017. - 190, [2] strony : fotografie ; 26 cm.
Na stronie tytułowej i okładce: Autorka bloga Gruszka z fartuszka.
Pasty można przygotować niemalże ze wszystkiego- warzyw, ziół, mięsa, ryb, jajek, serów, owoców, bakalii, a nawet takich słodyczy, jak czekolada czy ciasteczka! Wierzę, że przeglądając tę książkę, znajdziecie moc inspiracji i pomysłów na to, jakie składniki warto ze sobą połączyć, by wypróbować nowe kompozycje smakowe - wytrawne i słodkie, wegetariańskie i mięsne, kremowe, chrupiące... Źródło: nota wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia myśliwska" to zbiór przepisów na dania z dziczyzny, opracowane m.in. na podstawie dawnych książek kulinarnych, a także nowoczesnych trendów kulinarnych. Wspaniałe polskie puszcze i lasy od wieków zamieszkują sarny, jelenie, łosie, dziki, zające i ptactwo, które w dawnych czasach niezwykle często gościły na stołach bogaczy. Wspólne polowania szlachty oraz królewskie łowy jesienią i zimą były wówczas ważną okazją do spotkań towarzyskich, a także stanowiły preludium do kilkudniowych uczt, na które zjeżdżali goście z najdalszych zakątków kraju, a czasami nawet z zagranicy. Obecnie dziczyzna znacznie rzadziej króluje na polskich stołach, i to nie tylko dlatego, że Polacy jedzą coraz mniej mięsa, ograniczając je ze względów zdrowotnych lub etycznych. Pokutuje przekonanie, że to mięso wymagające skomplikowanego przyrządzania, a nie każdy ma czas, by planować obiad kilka dni wcześniej. Warto jednak zadać sobie nieco trudu, bo dobrze przygotowana dziczyzna to prawdziwy rarytas. Źródło: www.empik.com
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prawdziwa kuchnia koreańska w twoim domu. Pysznie. Prosto. Po koreańsku. Wiola Błazucka, znana jako „Pierogi z Kimchi”, odczarowuje dla nas kuchnię koreańską. Na YouTubie zaraża miłością do Korei i tamtejszego jedzenia. A w tej książce pokazuje, że tradycyjne koreańskie dania można wykonać w każdym polskim domu z łatwo dostępnych składników. W dodatku większość z nich można wykonać ze składników dostępnych w każdym supermarkecie. Razem z Wiolą i jej synkiem Sonu poznasz trzy poziomy koreańskiego wtajemniczenia kulinarnego. Pierwszy, który pozwoli ci poznać koreańskie smaki dzięki składnikom dostępnym w każdym polskim supermarkecie. Drugi – gdzie do uzyskania prawdziwego koreańskiego smaku potrzebny jest jeden lub dwa „nietypowe” składniki. Trzeci – mistrz kuchni koreańskiej – to poziom, na którym będziesz potrzebować więcej koreańskich składników, ale większość z nich skompletujesz już na poziomie drugim. Ta książka to nie tylko dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur, ale również kolorowy, pełen anegdot i ciekawostek kulinarny przewodnik po Korei. Razem z Wiolą wyczaruj kuchnię koreańską w swoim domu! W książce znajdziesz również linki do ekskluzywnych, niepublikowanych nigdy wcześniej filmików z Wiolą i Sonu w roli głównej. Od autorki Siemanko! Jestem Wiola, mieszkam w Korei i uwielbiam gotować koreańskie potrawy, bo ta kuchnia jest naprawdę pyszna i zdrowa (ale bardziej jednak pyszna niż zdrowa). Odkąd zamieszkałam w Korei (było to w 2017 roku), codziennie gotuję po koreańsku i dobrze mi to wychodzi – mój mąż i synek zawsze chodzą zadowoleni i najedzeni. Gotowania tych potraw nauczyłam się sama, ale mam w domu zaufanego koreańskiego recenzenta (mojego męża), więc możecie być pewni, że przepisy, które wam prezentuję, są autentyczne – czasami tylko trochę zaadaptowane na polskie warunki. Miłością do koreańskiej kuchni udało mi się zarazić naprawdę wielu widzów mojego kanału na YouTubie „Pierogi z Kimchi” i mam nadzieję, że uda mi się nią zarazić również was. Źródło: www.empik.com
Prawdziwa kuchnia koreańska w twoim domu. Pysznie. Prosto. Po koreańsku. Wiola Błazucka, znana jako „Pierogi z Kimchi”, odczarowuje dla nas kuchnię koreańską. Na YouTubie zaraża miłością do Korei i tamtejszego jedzenia. A w tej książce pokazuje, że tradycyjne koreańskie dania można wykonać w każdym polskim domu z łatwo dostępnych składników. W dodatku większość z nich można wykonać ze składników dostępnych w każdym supermarkecie. Razem z Wiolą i jej synkiem Sonu poznasz trzy poziomy koreańskiego wtajemniczenia kulinarnego. Pierwszy, który pozwoli ci poznać koreańskie smaki dzięki składnikom dostępnym w każdym polskim supermarkecie. Drugi – gdzie do uzyskania prawdziwego koreańskiego smaku potrzebny jest jeden lub dwa „nietypowe” składniki. Trzeci – mistrz kuchni koreańskiej – to poziom, na którym będziesz potrzebować więcej koreańskich składników, ale większość z nich skompletujesz już na poziomie drugim. Ta książka to nie tylko dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur, ale również kolorowy, pełen anegdot i ciekawostek kulinarny przewodnik po Korei. Razem z Wiolą wyczaruj kuchnię koreańską w swoim domu! W książce znajdziesz również linki do ekskluzywnych, niepublikowanych nigdy wcześniej filmików z Wiolą i Sonu w roli głównej. Źródło: www.empik.com
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Szefowie kuchni z prestiżowej szkoły gotowania Cordon Bleu prezentują ponad 100 przepisów cukierniczych zilustrowanych i objaśnionych krok po kroku. Jest to propozycja różnorodnych przepisów. zkoła Cordon Bleu dzieli się wszystkimi sekretami cukierniczymi i Czytelnik naprawdę może zostać prawdziwym cukiernikiem. Szkoła Cordon Bleu została założona w Paryżu w roku 1895. Z czasem powstała światowa sieć tych elitarnych szkół kształcących profesjonalistów i amatorów gotowania. Nauczycielami są tam laureaci wielkich, francuskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Są pasjonatami gotowania i z chęcią przekazują swoją wiedzę i doświadczenie studentom z całego świata. Źródło: nota wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zupy : 270 najlepszych przepisów / Małgorzata Caprari. - Wydanie 2. poprawione. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal, 2022. - 319 stron : ilustracje ; 25 cm.
Pojawiają się na stole na co dzień i od święta. W kuchni polskiej częściej niż w innych - trudno w końcu wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez zupy. Sycą, rozgrzewają, dostarczają niezbędnych składników odżywczych, ale także przywołują wspomnienia i skojarzenia z najlepszymi rodzinnymi chwilami. Zupy przeżywają dzisiaj prawdziwy renesans. Robione z lokalnych, sezonowych składników awansowały do rangi pełnoprawnego posiłku. Książka Małgorzaty Caprari pomoże wzbogacić kulinarny repertuar o zupy mniej znane, nieoczywiste warianty zup tradycyjnych, zmodyfikowane przepisy na te najbardziej popularne, a także najciekawsze potrawy z polskiej kuchni regionalnej. Wszystkie smaczne, łatwe do przygotowania i godne polecenia. Źródło: nota wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Od śniadania do kolacji / [Jola Caputa]. - Warszawa : Wydawnictwo Edipresse Książki, Copyright 2019. - 201, [23] strony : fotografie ; 24 cm.
(Przepisy Joli : prawdziwie domowa kuchnia / Jola Caputa)
Autor
Temat
Dziedzina i ujęcie
W książce znajdą się dostosowane do pory roku nieskomplikowane przepisy z propozycjami śniadań, obiadów i kolacji, tworzące tygodniowe menu dla całej rodziny - wraz z listą niezbędnych produktów. Każdy z zaproponowanych przepisów powstał specjalnie na potrzeby tej książki i nie znajdziemy go na blogu. Z ich pomocą przygotowanie urozmaiconych, prostych i szybkich posiłków stanie się banalnie proste. Co ważne, książka pozwoli też na zrobienie racjonalnych, oszczędzających czas i pieniądze zakupów. W kuchni Joli Caputy nic się nie marnuje. Gotujmy z nią i cieszmy się wspólnie smakiem domowych potraw! Źródło: tekst z okładki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Licheń Stary (ul. Konińska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W rodzinnej kuchni / [Jola Caputa, Grzegorz Caputa, Sylwia Witorzeńć]. - Warszawa : Edipresse Polska, Copyright 2019. - 223, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Przepisy Joli : prawdziwie domowa kuchnia / Jola Caputa)
W kolejnej po „Od śniadania do kolacji” książce z serii "Przepisy Joli" przebojowa blogerka i kultowa bohaterka mediów społecznościowych Jola Caputa gotuje z rodziną – córką Sylwią i synem Grzegorzem. Każde z nich ma nieco inne podejście do kuchni, możemy więc się spodziewać prócz tak kochanych przez fanów Joli prostych przepisów na domowe dania bardziej zdecydowanych smaków z nutą orientu (Grzegorz) i sprawdzonych przez Sylwię pomysłów na słodkości. Jak zwykle w wersji najsmaczniejszej, ale i najpraktyczniejszej oraz najbardziej ekonomicznej. Źródło: www.empik.com
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Przepisy Joli : prawdziwie domowa kuchnia / Jola Caputa)
Autor
Temat
Dziedzina i ujęcie
W kolejnej po "Od śniadania do kolacji" i "W rodzinnej kuchni" książce z serii "Przepisy Joli" przebojowa blogerka i kultowa bohaterka mediów społecznościowych Jola Caputa zebrała przepisy, które cieszą się największą popularnością wśród jej fanów. The best of "Przepisy Joli" jak zwykle w wersji najsmaczniejszej, ale i najpraktyczniejszej oraz najbardziej ekonomicznej. Źródło: www.empik.com
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowy wyrób serów / Ricki Carroll ; [tłumaczenie Olga Knopińska]. - Wydanie 3. - Warszawa : Wydawnictwo RM, [2019]. - VII, [1], 271 stron : ilustracje ; 24 cm.
Tytuł oryginału: Home cheese making : recipes for 75 homemade cheeses, 1996
Blisko 100 przepisów na sery, 60 przepisów na potrawy z serem i wiele innych serowych smaczków! Przemiana mleka w ser, to zadanie, o które może się pokusić każdy z nas. Nawet w warunkach domowych – eksperymentując z rodzajami mleka, czasem dojrzewania i temperaturą – da się osiągnąć zaskakujące rezultaty, które sprawią radość nie tylko nam, ale także naszym najbliższym. A jeśli zabawa nam się spodoba, może stanie się dla nas dochodowego zajęcia. Książka zawiera także wskazówki i receptury wypróbowane przez innych miłośników serów, historyjki o słynnych serowarach oraz rozmaite ciekawostki. Doświadczonym serowarom pomoże wznieść się na wyżyny tej sztuki, a początkującym – jak pewnie stawiać pierwsze kroki. Źródło: www.empik.com
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Mieszu, mieszu / Emiliano Castagna - Wydanie 1. - Bielsko-Biała : Pascal, 2023. - 284, [4] strony : ilustracje ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Smak i Piękno)
Francja to nie tylko zamki nad Loarą, cuda Paryża, brzegi Bretanii, wzgórza Prowansji, ale także związane z regionami przysmaki. Oto przewodnik po „słodkiej Francji” ­- znajdziecie w nim nie tylko wskazówki dotyczące najpiękniejszych miejsc, krótkie opisy ważne dla turysty, lecz także przepisy na potrawy z różnych stron kraju, np. quiche lotaryński lub wołowinę po burgundzku. Źródło: nota wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Moje Kresy)
Kolejny tom serii "Moje Kresy" opisuje tradycje, zwyczaje i przepisy kulinarne często zapomniane. Receptury, których rodzicielstwo przypisują sobie narody z innych części Europy, zamieszczone w tej książce po to, byśmy nie zapominali o naszych kuchennych tradycjach. Źródło: www.smyk.com
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Insulinoodporność to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna ponieważ jej objawy przez długi czas pozostaja utajone. Źródło: nota wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska dla diabetyków / Dorota Drozd. - Warszawa : Wydawnictwo RM, 2015. - 159 stron ; 24 cm.
Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru – zdrowo. Dla wielu osób „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka – od wielu lat pracująca ze „słodkimi ludźmi” – pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane. W książce znajdziesz: • przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje, • przepisy na potrawy wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle, • propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut, oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia, • wyliczone dla KAŻDEJ potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność, • porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2, • wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy. Książka adresowana jest przede wszystkim do osób chorych na cukrzycę typu 2 i ich rodzin. Będzie jednak doskonałą pomocą w kuchni dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę. Źródło: nota wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ślesin (ul. Kleczewska 15)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej